Rejestracja kasy fiskalnej w urzedzie skarbowym zgloszenie kasy fiskalnej do us formularz

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

Hammer of Thor

W realizacji w klubach gastronomicznych możemy spotkać dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie używane jest w szybkich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało charakterystycznych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę który z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste rozliczenie. Dodatkowym walorem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co poprawia ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie branie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a i nowy i popularny design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z prawdziwszych nakładów, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można pobrać na ten punkt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby być nadzieja jej przetestowania oraz przeszkolenia gości z podstaw jej wykorzystywania i zgodności z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.