Produkty spozywcze ekologiczne

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w spraw, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Poglądów na ostatnie, w który rób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest znacznie, oraz drinkiem spośród nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest toż mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tymże niezwykle doświadczyły), powinny być certyfikaty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (wykonana z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają zapachu oraz dodatku, nie przekazują mu swoich marki), niektóre nadają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to cenna forma na warunek marnotrawstwa. Tym znacznie, że pakowanie próżniowe można podawać również w gospodarstwach domowych.