Marnowanie zywnosci ankieta

ProEngine Ultra

Każdego roku w Polsce są marnowane, także przez sklepy, jak a kobiety prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za około pięćdziesiąt złotych. Odpowiednim podejściem jest pakowanie próżniowe żywności.

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, wynosi od kilkudziesięciu do jakiś półtora, czy dwóch tysięcy, w zależności od producenta i prac, jakie posiada. Wydatek poniesiony na zakup, dość mocno się zwróci, ze względu na to, iż będziemy kupić mniej jedzenia. Urządzenie jest niesłychanie dostępne w obsłudze. Cały proces liczy na złączeniu jednej strony folii, następnie należy włożyć produkt, po czym jest zgrzanie z pozostałej strony, z jednoczesnym odsysaniem poleca przez pompy wprowadzone w maszynie. W ostatni zabieg folia idealnie sięga do pakowanego produktu, a jest on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe pozwoli na wielokrotne przedłużenie przydatności do jedzenia, w relacje od produktów, z trzech do pięciu razy, i zostawiając ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest świetnym środkiem na wszystkiego typu biwaki, gdzie nie ma kontaktu do lodówki, albo jest on niski. Dzięki tej technologii, żywność długo zachowuje świeżość, natomiast jej zapach i zapach, czy wartości odżywcze, też się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, i noszone w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, zabezpiecza przed bakteriami oraz pleśnią, jednak należy pamiętać, aby przed dotknięciem danego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby zapobiec przedostaniu się drobnoustrojów na utrzymanie. Metoda ta jeszcze pozwala, na skrócenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, istnieje wówczas silna oszczędność czasu, i pozwoli szybko przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby nowe i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.